Charleston

charleston

Charleston

 

Charleston är en dans som har mycket gemensamt med Swing. Det är en dans med rötter från just Charleston i South Carolina och fick sitt rejäla uppswing under det ”glada 20-talet” som även blev myntat Charleston-eran. Runnin’ Wild är en broadway-show som var omåttligt populär under 1920 talet och innehöll mycket Charleston.

 

Dansen ahr ycket rötter från den afro-amerikanska dance Juba, där fötterna startar med en twist och rytmen går i ett lat tempo. När dansen sedan kom till Harlem så förändrades den dock något, det blev snabba steg, sparkande med fötterna bakåt och framåt och betydligt mer armar än tidigare. En av de största Charleston-dansarna genom tiderna var Josephine Baker som tog dansen till Frankrike och gjorde dansen otroligt stor även i Frankrike. Man dansar oftast Charleston med swing jazz från 1930 och 1940 talet vilket passar perfekt med tempot till dansen. Såklart har Charleston dansen influerat andra danser som Lindy Hop och Swing och dessa två danser har även influerat Charleston. Även Charleston i sig själv bröts såklart ner i mindre delar och Tap Charleston var en dans som blev stor på 20-talet. Tap Charleston är i princip Charleston som sedan öppnar sig till en öppen position med tap-steg.

 

Charleston dansas antingen solo eller ped partner eller i grupp. Eftersom basstegen är väldigt simpla i Charleston så finns det otroligt många olika varianter att dansa dansen på. Dansen och även Lindy Hop har fått otroligt uppsving under 2010-talet och växer ordentligt. Mycket kan ha med släppet av filmen ”The Great Gatsby” med Leonardio DiCaprio som släpptes 2013 och fokuserar mycket på 1920-talet och glamorösa fester där självfallet även Charleston dansas otroligt mycket. Vill ni ha inspiration så kan jag varmt rekommendera den filmen för er!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *