Fakta om jazz

jazz_by_kellcandido-d4q1pox

 

Det finns tusentals med olika dans stilar och genres men idag ska vi ta och läsa mer om jazz som också kombineras med stilen swing. Vi har alla hört talas om dem berömda jazz-händerna som brukar komma på tal i filmer och självklart älskar vi när saxofonen intar sina noter!

Musikstilen föddes i mitten av 1800-talet i New Orleans men blev som störst och internationellt känd i början av 1900-talet. Swing är en den nya stilen av jazz som spreds bland annat i USA, tack vare kända namn som Benny Goodman och Glenn Miller. Dansen kom därefter som en bonus när folk började svänga till musiken då den kombinerades med dansmusiken foxtrot och one-step bland annat. One-step var väldigt populärt under 1900-talet också och man använder sig främst utav sina fötter när man dansar.

När man dansar till jazzmusik så är det givetvis roligare om man dansar med flera personer. Naturligtvis kan man även dansa helt själv om man känner för det men det blir en helt annan upplevelse om man är flera. På senare tid vid 1940-talet blev jazzen mer en musik som man endast lyssnade på och inte längre dansade till. Detta är väldigt synd eftersom man hade väldigt roligt under dessa stunder när man stod och dansade på dansgolvet samtidigt som man njöt av musiken.

Det var under 1930-talet som den första jazzklubben slog upp sina dörrar i Sverige. Än idag finns det jazzklubbar på olika ställen runtom i Sverige men dessa är inte lika populära längre nu när House och R’n’B har tagit över dagens generation och topplistor.

En klubb där man kan njuta av jazzmusik än idag är Fasching i centrala Stokholm. Fasching är en restaurang och bar som uppskattas utav många som varit där. Klubben har rankats som en trevlig bar med bra atomsfär. Befinner man sig däremot på andra ställen kan man även titta in Jazzhuset som finns i Göteborg. Jazzhuset har också fått fina recensioner.

 

1280px-Fasching,_Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *